Skip to content

RaceRunning; het nieuwe wedstrijdseizoen

Het RaceRunning trainingsseizoen is weer begonnen! Als je wilt, kun je meedoen aan onderstaande wedstrijden (zie ook onze evenementenkalender). En natuurlijk doe je in ieder geval mee aan de NSGK RaceRunning Cup op zaterdag 3 juni 2017!

Like racerunning op Facebook om nog eerder op de hoogte te zijn!

Wat houdt RaceRunning precies in?

Het is een vorm van loopfietsen waar je een derde van je gewicht verdeelt over je benen, een derde van het gewicht rust op het zadel en een derde van het lichaamsgewicht steunt tegen het borstgedeelte van de Petra-bike. Doordat je niet hoeft te kunnen beschikken over heel erg sterke beenspieren is het uitermate geschikt voor kinderen met bijvoorbeeld spina bifida. In de Petra-bike kunnen gebruikers veel meer en makkelijker een loopbeweging maken dan in  loopwagens in het algemeen. Sietske legt uit dat de natuurlijke loopbeweging in de Petra-bike van nature al wordt ingezet doordat het lichaamsgewicht al naar voren is geplaatst. Door het steunen van de borst tegen het frame leidt elke beweging van de benen al tot een voorwaartse beweging. Het zou wellicht voor kinderen die nu gebruik maken van een ‘gewone’ loopwagen, en daar met twee benen tegelijk steeds afzetten of achteruitrijden, een beter alternatief zijn. Er bestaan verschillende extra hulpmiddelen (helm, polssteunen, hoofdsteunen enzovoort). Het gebruik zal wel voornamelijk buitenshuis zijn, in huis is het niet zo praktisch.
“Ze kunnen nu zelf bepalen waar ze heen willen  in plaats van dat de begeleiders dit doen. Dat is het leuke! Kinderen kunnen veel meer hun eigen ding doen en dat vergroot hun wereld enorm. Het is wel een dingetje dat kinderen verstandelijk moeten kunnen begrijpen wat ze doen natuurlijk en hun zicht moet goed zijn”, vertelt Sietske.  “Behalve het zelfstandiger bewegen is het natuurlijk een voordeel dat de conditie van een kind verbetert”, valt Petra bij.
Eigenlijk is de Petra-bike dus heel veelzijdig inzetbaar als:
– sportmiddel;
– therapeutisch hulpmiddel;
– sociaal hulpmiddel, denk aan opbouw van contacten met anderen;
– gezondheid verbeterend hulpmiddel, denk aan verbetering van densiteit van de botten, verbetering van de spijsvertering enzovoort.

Back To Top
Ga naar de inhoud