Skip to content

Tien vragen over coeliakie

1. Coeliakie, waar komt dit woord vandaan? Voordat we tien vragen over coeliakie beantwoorden vroegen we ons op de redactie in eerste instantie af, hoe je dit lastige woord eigenlijk uitspreekt. Vergeet die KOE want coeliakie wordt uitgesproken als ‘seu-lia-kie’. De klemtoon ligt daarbij op de eerste lettergreep. Als je het woord verder wil ontrafelen,…

Tien vragen over kwijlen

1. Wat is kwijlen?  Kwijlen is het ongewild uit de mond laten lopen van speeksel. Speeksel is een vloeistof die door de speekselklieren in de mond wordt geproduceerd om de mond vochtig te houden, voedsel te helpen verteren en tanden en tandvlees te beschermen tegen bacteriën en tandbederf. Normaal gesproken wordt speeksel doorgeslikt zonder dat…

Tien vragen over de baclofenpomp  

Spasticiteit is een van de mogelijke gevolgen van hersenletsel. Veel kinderen met een motorische beperking (onder andere kinderen met cerebrale parese) hebben in meer of minder mate te maken met spasticiteit; spieren, met name in armen of benen, die wisselend of zelfs permanent zomaar samentrekken. Spasticiteit kan pijn veroorzaken, het bewegen beperken en het dagelijks…

Tien vragen over nalatenschap 

Niemand wil eraan denken, maar toch kan het gebeuren dat je de zorg van je kinderen ooit aan een ander moet overlaten en dan kan alles maar beter goed geregeld zijn. Zeker als je een kind met een beperking hebt, is het goed om bij je nalatenschap stil te staan. In dit dossier beantwoorden we…

Tien vragen over melatonine 

Slaapproblemen of beter gezegd inslaapproblemen komen veel voor bij zowel kinderen als volwassenen. Voor kinderen die een beperking hebben, verloopt de aanmaak van melatonine vaak niet of slecht. Een melatoninesupplement kan dan de redding zijn om toch goed te kunnen slapen. Maar hoewel dit middel misschien onschuldig lijkt, blijkt dat er wel degelijk gevaren aan…

Tien shitvragen

Iedereen poept. Dat geldt ook voor grote beroemdheden en onze eigen koningin Maxima. Toch praten we er niet graag over. Dat terwijl we er zoveel woorden voor hebben; poepen, drukken, schijten, kakken of je behoefte of een grote boodschap doen. De één poept elke dag, de ander één keer per week. Sommigen zitten een uur…

Tien vragen over prikkels en de werking in onze hersenen 

In onze huidige, drukke maatschappij hebben prikkels een steeds grotere impact op het functioneren van kinderen. Bij kinderen met een beperking komen problemen met de sensorische informatieverwerking (SI) veelvuldig voor. Dat terwijl een goed ontwikkelde prikkelverwerking een basisvoorwaarde is om allerlei vaardigheden aan te leren. Voor onze redactie reden om eens in deze problematiek te…

Tien vragen over Reflux

Bijna iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur, een boertje of een oprisping, bijvoorbeeld na een zware maaltijd. Dit is niet erg. Maar het kan wel heel vervelend zijn, soms zelfs pijnlijk. Het is bovendien wel gevaarlijk als er te vaak maagzuur vanuit de maag terug de slokdarm instroomt. Als dit niet wordt behandeld, dan…

Tien vragen over spierspanning 

1.Wat is spierspanning en hypertonie?  Spierspanning is de mate waarin een spier aangespannen is. Bij een te hoge spierspanning kunnen klachten ontstaan. Een te hoge spierspanning kan duiden op spasticiteit, maar kan ook vanzelf weer overgaan. Spiertonus is de natuurlijke spierspanning van de spier in rust.  Hypertonie is verhoogde (spier)spanning die optreedt als de weerstand tussen…

Tien vragen over decubitus 

Decubitus wordt in de volksmond ‘doorliggen’ of ‘doorzitten’ genoemd. Niet vreemd als je bedenkt dat het veel voorkomt bij mensen die voor een langere tijd in bed liggen of stoelgebonden zijn. Ook kinderen met een beperking hebben vaak te maken met decubitus. Heel vervelend want het veroorzaakt pijn en overlast en kan heel gevaarlijk zijn…

Back To Top
Ga naar de inhoud