Skip to content

Column van Anne: Met 18 jaar volwassen 

In januari is Nadja achttien jaar geworden. Wat hebben we in die achttien jaar veel beleefd met onze krachtige dochter. Ze doet haar tweede naam Sunanda (kind van de zon) eer aan. Even stralend en gloedvol. Ja, ook in haar temperament. Maar zonder dat temperament was ze geen achttien geworden, daarvan ben ik heilig overtuigd. …

Column van Martin: Durf eens naar de nek te kijken 

De nek is een zeer uniek en complex systeem, maar ook erg kwetsbaar. Vooral bij kinderen in de leeftijd tussen acht en achttien jaar waarbij de ontwikkeling anders verloopt. Maar ook bij kinderen zonder beperking gaat het nog wel eens mis. Daarom is het de moeite waard om de nek meer aandacht te geven. Bedenk…

Column van Eva: Denk eens verder na over de impact  

Graag wil ik vandaag eens stilstaan bij relatief kleine ziektes. Aandoeningen die toch enorme gevolgen kunnen hebben waarvan we onszelf niet bewust zijn. Ik neem als voorbeeld oorontstekingen. Heel normaal, meestal onschuldig, bij het ene kind constant een hot item, bij het andere een enkele keer in zijn hele jeugd en sommigen hebben er nog…

Column van Anne: Lieve oude rolstoel

Dag oud besje, alhoewel, zo oud ben je niet, maar zo zie je er wel uit. Niet zo gek, je bent intensief gebruikt. Van ’s morgens na het aankleden tot vlak voor het bedritueel zat jouw gebruiker Nadja erin.   Er zijn hapjes uit je hoepels en je spaken vertonen roestplekjes. De bekleding van de zijsteuntjes…

Column van Eva: Al wandelend over bospaadjes

We houden ons vast aan dagprogramma’s, richtlijnen van ouders, adviezen van specialisten en ga zo maar door. Dit zijn belangrijke kaders voor begeleiders in de gehandicaptenzorg; ze geven houvast, richting en duidelijkheid. Niet alleen voor de begeleiders, maar ook voor onze cliënten zijn deze kaders belangrijk; het zijn de ‘bospaadjes’ die ze bewandelen en ze…

Column van Anne: Een rijk leven met Elin

Enige tijd geleden was de documentaire Elin te zien op NPO2. Elin is een ernstig meervoudig beperkt meisje, één van een tweeling. Het gezin bestaande uit moeder, vader, zusje Bente en Elin, werd een jaar lang gevolgd.   Al in de eerste vijf minuten zei Elins moeder iets dat me direct raakte en me de dagen…

Column van Anne: Badrituelen met kerstliedjes in de lente

Het is lente, maar ik krijg het deuntje van Jingle bells niet uit mijn hoofd. Hoe dat komt? Nadja vindt kerstliedjes zoals ze zelf zegt ‘Zo leuk, ik word er vrolijk van’.  Deze week wilde ze die iedere avond horen terwijl ze in bad zat. Ze heeft in haar eigen badkamer een douche met een douchekop…

Column van Arie: Leuke dingen in lastige tijden 

Het is nou niet gepaald de leukste tijd met alle beperkende maatregelen, af en toe lijkt het wel of alles in een hoog tempo in negatieve zin veranderd. Zo’n lastige tijd zet ondernemers aan het denken. Hoe gaan we het doen? Hoe houden we het bedrijf overeind? Hoe zorgen we voor onze medewerkers? Hoe kunnen…

Column Chris: Even de luier weggooien

Als ouder van een kind met een beperking weet je nooit helemaal zeker wat je kind wel en niet begrijpt. Als peuter lag onze dochter in de box, vaak met haar oogjes dicht, murmerend en in haar eigen wereld. Ik herinner mij dat manlief en ik na een weekendje weg met zijn tweetjes haar ophaalden…

Column Chris: Regels van staren 

Op reis met het gezin lijkt ieder jaar een beetje zwaarder. Letterlijk komen er telkens wat kilo’s bij en wordt het tillen en sjouwen met onze middelste meer uitdaging. Gecombineerd met steeds meer kracht en een eigen wil die zij natuurlijk ook ontwikkelt, maakte het de vakantiecocktail compleet. We begonnen met vliegen. Manlief had plekjes…

Column Arie: Het vijfde wiel 

Het vijfde wiel klinkt als onnodig. Een reservewiel, een thuiskomertje in de kofferbak van de auto, een noodzakelijk ding waar je eigenlijk liever geen gebruik van maakt totdat je een keer met een lekke band staat. Dan ben je er ineens blij mee. Rolstoelen hebben in de regel vier wielen. Daar zijn technische redenen voor,…

Column Nolanda: Blended diet

BLENDED DIET; FIJNGEMALEN VOEDING PER SONDE. Niet alle kinderen kunnen eten en drinken omdat ze de spieren die nodig zijn bij het zuigen, afhappen van een lepel, bijten, kauwen en slikken niet onder controle hebben. Om toch voeding op te nemen wordt een sonde gebruikt, waarbij voeding door een slangetje in de maag wordt gebracht.…

Column Eva: Slapen is meer dan “welterusten en tot morgen”

Als (kinder)ergotherapeut word ik regelmatig ingeschakeld als er vragen zijn over het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven. Slapen is ook zo’n activiteit, maar helaas wordt deze vaak nog niet benoemd als zodanig. Slapen is ontzettend belangrijk voor een kind en de ouders. Door het slapen komen het lichaam en de hersenen weer tot…

Column Sylvie: Het Sprekend boek

Lotte kijkt me met haar grote sprekende ogen aan, kijkt daarna naar de boekenkast en dan weer naar mij. Ik vraag haar: “Wil je een boekje lezen?” Haar ogen schieten snel omhoog. Dit is haar manier om ”JA” aan te geven. Ik laat haar uit een aantal boekjes kiezen en al snel zit ik Rupsje…

Column Sandra: Over plassen en poepen

Zindelijk worden of juist niet is natuurlijk een onderwerp dat ik regelmatig bespreek met ouders en met de kinderen zelf voor zover dat kan. Hoe ik een dergelijk gesprek voer, hangt erg af van de situatie. Soms weet je dat een kind met een specifieke diagnose eigenlijk fysiek nooit in staat zal zijn om zelf…

Column Nicole: Kiezen met je ogen dicht!

Doorgaans neem ik u mee in het wel en wee van de juridische praktijk in de gezondheidszorg. Die gezondheidszorg staat nu in het teken van nog maar één ding; corona oftewel COVID-19. Ook in mijn praktijk word ik overspoeld door corona-gerelateerde vragen. Niet over de vraag of je je sportschoolabonnement mag beëindigen, maar vragen zoals wat de route is als je denkt dat je…

Back To Top
Ga naar de inhoud