Skip to content

Column van Caroline: Een GoedLevenPlan 

Wat als ik er niet meer ben om voor jou op te komen en voor jou te zorgen? Wat dan? 

In de loop der jaren heb ik veel ouders gesproken met een kind met een beperking en mijn collega’s hebben nog veel meer ouders gesproken. Geen situatie is gelijk, maar één ding horen we van bijna alle ouders: ‘Ik moet blijven leven, in ieder geval minstens zo lang als mijn zorgafhankelijke kind’. 

Maar helaas heeft niemand dat in de hand en daarom is nu nadenken, een plan maken voor de toekomst en dit plan ook vastleggen extra belangrijk. De toekomst is niet alleen een stip op de horizon, de toekomst kan ook morgen al starten. En een plan kan veranderen in de loop der jaren.  

In ons bedrijf vinden we het belang om voor dit probleem een passende oplossing te vinden zo groot dat we de afgelopen jaren bezig zijn geweest om te onderzoeken op welke manier we gezinnen kunnen helpen. Want er bestaan wel toolkits en levenstestamenten, maar in de praktijk bleken deze vaak veel te ingewikkeld. We wilden helpen om mensen voor te bereiden, ook als er onverwacht iets gebeurt met een ouder.  

ClientondersteuningPLUS heeft met subsidie van het ministerie van VWS en de zorgkantoren een pilot gedaan met vijftig gezinnen. Voor ieder gezin was er een cliëntondersteuner om samen tot een plan en methode te komen. Dankzij de input van al deze ervaringsdeskundigen is het ons gelukt een methode te ontwikkelen die werkt! We zijn heel blij dat vanaf 2024 het toepassen van het ‘Goed Leven Plan’ tevens onderdeel is geworden van de cliëntondersteuning Wet Langdurige Zorg. Vanaf september 2023 worden cliëntondersteuners hierin getraind. Alleen een cliëntondersteuner die deze training heeft doorlopen mag met het GoedLevenPlan werken en ouders begeleiden. Hierdoor is de kwaliteit gewaarborgd.  

Het Goed Leven Plan is ervoor bedoeld om rust te geven. Niet meer wakker liggen. Geen oplossing zien. Dat gun ik ouders en/of mantelzorgers, maar ook hun kinderen.

Back To Top
Ga naar de inhoud