Skip to content

Reisverslag – Ile d’Oléron in Frankrijk

VAKANTIE IN ILE D’OLERON; LA VIE EN ROSE
Je moet nu eenmaal aan meer zaken denken als één van de gezinsleden intensieve zorg nodig heeft. Zeker als het gaat om een vakantie. Want dan moet het kloppen. Ingrid IJsselstein en haar gezin vonden zo’n bestemming en brengen er dit jaar voor de derde keer hun vakantie door. Ingrid neemt ons mee naar Frankrijk. Il d’Oléron. Een eiland in de Atlantische Oceaan. Oléron heeft ongeveer 19.000 inwoners en is in grootte te vergelijken met Texel. Bijnaam: La Lumineuse. Door het bijzondere licht dat het eiland kleurt. Daar, op ongeveer 990 kilometer van Utrecht, ligt Vakantiepark l’Accolade. Het park is speciaal uitgerust voor mensen met een lichamelijke of meervoudige beperking. Er zijn 8 bungalows, verschillende kampeerplaatsen en 3 volledig ingerichte safaritenten.
Dat klinkt goed Ingrid. Het is zomer. Gaat het vakantiegevoel al kriebelen?
Zeker. Vakantie is altijd leuk natuurlijk.
Eens! Voordat we met je op reis gaan, kan je iets vertellen over jezelf en je gezin?
Ik woon samen met mijn man Jan en onze twee kinderen, Luuk (15) en Sjoerd (10). Luuk is meervoudig gehandicapt. Sjoerd is gewoon een heel vrolijk mannetje eigenlijk, heel sociaal. Een kind dat makkelijk in het leven staat. Waar we aan Luuk onze handen vol hebben, gaat ’t bij Sjoerd redelijk vanzelf.
Luuk is het oudere kind, de grote broer om het zo maar te zeggen.
Ja, de grote broer. Alleen niet in lengte!
Want Luuk is meervoudig gehandicapt. Wat is er precies met hem aan de hand?
Net na zijn geboorte heeft Luuk suikertekort gehad, waardoor hij een hersenbeschadiging heeft opgelopen. Hij is daardoor lichamelijk gehandicapt en kan niet zelfstandig lopen, zitten en
zien. Ook heeft hij epilepsie, het Lennox-Gastautsyndroom. Dat betekent dat hij dagelijks meerdere soorten aanvallen krijgt. Voor al deze dingen krijgt Luuk medicijnen. Al met al is hij toch een heel vrolijk kind. Er is heel lang gezocht naar de oorzaak. Niets gevonden, Op een gegeven moment moet je dat loslaten en verder gaan met het nu. Het leven. Je moet ook positief blijven en naar de mogelijkheden kijken. Niet naar het negatieve en naar wat niet kan.

Dat is mooi gezegd. En precies het motte van Veine! Even over Luuk’s broer, Sjoerd. Lijken ze veel op elkaar qua karakter, hoe reageren ze op elkaar?

Qua karakter niet echt. Ze gaan goed met elkaar om. Als Sjoerd zijn broer hoort zal ‘ie altijd wel even kijken wat er is of even met hem spelen. Sjoerd heeft ook geen problemen met Luuk. Als er nieuwe vriendjes komen spelen stelt hij zijn broer gewoon voor.
En soms legt hij uit wat Luuk mankeert, soms niet. De meeste vrienden zijn er al aan gewend. Als Sjoerd iets wil dan hoor je hem eerder dan Luuk. Hij lijdt niet onder het feit dat zijn broer alle
aandacht krijgt. Het is eigenlijk vaker andersom.
En dan komt de zomer eraan. Ile d’Oléron. Vertel!
Graag! Een paar jaar geleden hebben we dit leuke vakantiepark gevonden. L’Accolade is een speciale plek. Toen we voor het eerst boekten, moesten we wel even aan het idee wennen. Eerst hadden we zo iets van ‘vinden we dit wel leuk’? Allemaal kinderen met een ziektebeeld en is dat ook leuk voor Sjoerd? Eigenlijk zijn we graag op onszelf. We proberen ook echt te zoeken naar plekken waar dat kan. Daar heb je in Nederland best veel keus in. Maar dan ga je in Frankrijk kijken, en dan vraag je je toch af hoe het er daar aan toe gaat. Kunnen we straks wel goed communiceren met de Fransen en hebben ze wat we nodig hebben? Je wilt toch graag zeker weten dat het allemaal geregeld kan worden. Zitten we straks tussen allemaal gezinnen met gehandicapte kinderen, willen we dat wel? Maar het zag er zo gemoedelijk en sfeervol uit. En het terrein en alle accommodaties zijn aangepast. Er is zorg op afroep, begeleiding en entertainment. Er is een verwarmd zwembad. Er is strand. En zelfs speciale strandrolstoelen die je kunt huren. En rolstoel-fietsen. We zien wel, dachten we, en gingen.
En?
Tsja, de afloop laat zich makkelijk raden; we boekten direct voor het volgende jaar en gaan nu dus weer. Het is er heerlijk. Echt genieten. Gewoon je eigen huisje met alles wat je nodig hebt. Een prima restaurant met wisselende gerechten maar ook de mogelijkheid een barbecue te regelen bij je huisje. En je kan je zo veel of zo weinig met mede parkbewoners bemoeien als je maar wilt. Het bleek juist heel gezellig; iedereen is er tenslotte om vakantie te vieren. De sfeer is er heel vriendelijk. De beheerders zijn Nederlanders dus ook qua communicatie is het super geregeld. En Il d’Oléron is prachtig. We hebben veel dorpjes bezocht en uitstapjes gemaakt.
La vie en rose?
Absoluut. We genieten volop als gezin. Het is soms erg makkelijk uit te gaan van wat er allemaal niet kan. We kijken liever wat er allemaal wél kan. Luuk vindt gewoon buiten zijn al heerlijk. Een beetje uitslapen of gewoon lekker liggen en hij is happy. En vanzelfsprekend zijn er ook kinderen
zonder beperking. Sjoerd heeft dan ook genoeg vrienden op vakantie. En er is animatie. Bij ons is vakantie ook echt vakantie, voor iedereen. Niks moet, veel mag en alles in een
lager tempo.
Heb je nog tips?
Misschien een inkopper: maar denk van tevoren goed na over wat je mee moet nemen. We hebben een lijstje in de computer met alles wat we écht nodig hebben. Als we daar iets van vergeten zijn dan hebben we toch wel een probleem. Handig dus, zo’n lijst. Probeer verder vooral te kijken naar hoe groot alles is. Is er wel genoeg ruimte ook bijvoorbeeld in de douche. En je moet je afvragen of de geboden voorzieningen geschikt zijn voor zowel het hele gezin als specifiek voor het kind met de
beperking. Je gaat tenslotte als gezin. Zoek en boek op tijd. Zeker op dit soort accommodaties. Want voor je het weet is alles weg en dan is het heel lastig om nog een geschiktebestemming te vinden.
OVER VAKANTIEPARK L’ACCOLADE OLÉRON
L’Accolade Oléron is een gezellig kleinschalig vakantiepark, aangepast voor minder valide kinderen en volwassenen.
Kinderen en volwassenen met lichamelijke- of meervoudige beperkingen zijn, samen met partner, familie of vrienden, van harte welkom bij L’Accolade (buiten het hoogseizoen zijn ook niet-gehandicapten welkom).
In de duinbossen van het grote terrein van l’Accolade staan 8 vakantiebungalows, verschillende
aangepaste- en niet aangepaste kampeerplaatsen en 3 volledig ingerichte safaritenten. Ook is er een recreatiezaal en een groepsgebouw.
L’Accolade Oléron ligt op eenprachtig eiland, in een mooi begroeid duingebied op 600 meter van de zee. Het terrein is 1,6 ha.groot en bestaat uit een beneden- en een bovengedeelte die met een weg en een lift zijn verbonden. De paden zijn verhard.
Oude bomen, bijzondere planten (zoals orchideeën, maar ook rozen, stokrozen en klaprozen) zorgenvoor een verrassende omgeving.
OVER ILE D’OLERON
Het eiland Oléron biedt een grote
verscheidenheid aan landschappen:
stranden van fijn zand omringd door
begroeide duinen
stukken woeste kust waar de
golven op de rotsen spatten
kleine levendige vissershavens
bossen, moerassen, zoutpannen en
oesterparken
Rondom deze natuur en op het ritme
van de oceaan, is een ‘art de vivre’
ontstaan, waar alle leden van het
gezin zich wel bij voelen.
Ile d’Oléron is vooral ook zeer geliefd
bij strand- en watersportliefhebbers!
Bekijk ook de website
www.ile-oleron-marennes.com
20
VEINE
REISVERSLAG

Back To Top
Ga naar de inhoud