Skip to content

Ademhaling- en mondtraining

Gebruiksvriendelijkheid GroovTube verder verbeterd door Bluetooth Smart

De GroovTube is een uniek hulpmiddel om op een effectieve en speelse manier ademhaling en mondmotoriek te oefenen en zichtbaar te maken op de iPad, zogeheten serious gaming. Door gebruik te maken van Bluetooth® Smart is de gebruiksvriendelijkheid van de GroovTube verder verbeterd. Hierdoor kunnen nog meer mensen met een chronische aandoening gebruik maken van deze nieuwe technologie. De GroovTube, ontwikkeld door therapeuten van Rijndam, wordt op Rijndam en verschillende andere instellingen ingezet als therapeutisch hulpmiddel, maar is ook geschikt om thuis te gebruiken.

Ontwikkelingen

Sinds 2014 wordt de GroovTube gebruikt door mensen met een spierziekte of andere chronische aandoening om hun ademhaling en conditie te onderhouden en te verbeteren. Tot voor kort moest de GroovTube via een kabel worden aangesloten op de iPad. Door de toepassing van Bluetooth Smart, een innovatieve draadloze technologie, vindt nu automatisch draadloze koppeling met de GroovTube plaats en is het energieverbruik zeer efficiënt. Bovendien zijn de gebruikersinstellingen van een aantal apps verbeterd, waardoor deze vorm van serious gaming ook te gebruiken is door mensen die chronisch worden beademend.

GroovTube

Voor kinderen en volwassenen met een chronische aandoening is het belangrijk dat de ademhaling en conditie worden onderhouden. Deze oefeningen zijn nog weleens een opgave, omdat ze niet leuk zijn en het resultaat weinig tastbaar wordt. Door de GroovTube te koppelen met een app op de iPad worden kinderen en volwassenen in spelvorm gestimuleerd om hun ademhalingsoefeningen te doen. Bovendien registreren en analyseren de apps de ademhalingspatronen wat voor therapeuten van groot belang is. Op dit moment zijn er vijf apps beschikbaar in de App Store. Alle apps worden gratis ter beschikking gesteld.

Ervaringen

Het apparaat wordt in diverse revalidatiecentra en andere instellingen gebruikt door logopedisten, ademhalingstherapeuten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten ter ondersteuning van ademhalingsoefeningen. Ook thuis kan het apparaat gebruikt worden door kinderen en volwassenen met een progressieve aandoening. Maaike Elderhorst, logopedist geeft aan: ‘Ik heb met nog geen ander middel een jong kind zover gekregen dat het de uitademing echt significant langer aanhoudt. Dat alleen al geeft de Groovtube een grote meerwaarde’. Een enthousiaste moeder vertelt: ‘Mijn dochter kan haar adem niet goed aansturen, dus oefenen met bellen blazen heeft geen effect. Doordat de GroovTube ook op een makkelijke stand kan worden gezet, kan zij haar ademhaling wel oefenen en zien wij verbetering bij haar’.

Kijk voor meer informatie op www.groovtube.nl

image002

 

 

 

 

Back To Top
Ga naar de inhoud