Skip to content

Column van Arie: Een scolioseoperatie

Kort nadat een kind geopereerd is aan de wervelkolom worden we regelmatig gebeld door ouders of therapeuten met de mededeling dat de orthese niet meer past. “We mogen nu naar huis, maar de rolstoel past niet! Help!” Paniek. Dit komt nog steeds regelmatig voor terwijl dit met een goede voorbereiding en een overbruggingskit echt niet nodig is. 

Om de situatie inzichtelijk te maken hebben zijn er in een korte periode eigenlijk drie  zitvoorzieningen nodig: de huidige rolstoel met de orthese, vervolgens iets voor de overgangsperiode en uiteindelijk de nieuwe zitorthese. 

Immers, de verkromming van de wervelkolom is totaal anders geworden na de operatie. De bocht is minder met als gevolg dat de persoon in kwestie na de operatie ineens een stukje langer is geworden, wat ook weer effect heeft op andere hulpmiddelen of bijvoorbeeld kleding. Maar denk ook eens dat je bij het naar binnen rijden van de rolstoel in de bus je zomaar je hoofd kan stoten! Een paar centimeter kan zoveel verschil maken. Het is dus zinvol om hier voor de operatie plaatsvindt al bij stil te staan.  

Terug naar de zitorthese. Je gaat met de huidige rolstoel en orthese naar het ziekenhuis, na de operatie komt er een moment dat je moet gaan zitten. Ahh, hier loop je vaak al direct al klem! En geloof ons dat we altijd zo snel mogelijk willen helpen in zo’n situatie, maar dat we ook geen ijzer met handen kunnen breken en hier altijd een (korte) tijd overheen gaat. Liever voorkomen dus. 

Ons advies en aanbod  

Zodra er een datum voor de operatie bekend is, moet je aan de slag. Bedenk dat je zowel voor als na de operatie moet kunnen zitten. Daar komen wij om de hoek kijken: we maken daarvoor een plan en een overbruggingskit. Het is raadzaam om de volgende stappen te volgen: 

Voor de operatie hebben we de orthese (met of zonder de rolstoel) nodig om deze in onze werkplaats voor tijdelijk ander gebruik aan te passen zodat deze zowel voor als na de operatie passend is. We geven een overbruggingskit mee met daarin diverse stukken los schuim die kunnen helpen om direct na de operatie nog extra ondersteuning te bieden als dat nodig blijkt. Zie het maar als een noodkroon die de tandarts plaatst tot de echte kroon er is. 

Een paar dagen na de operatie volgt er in samenspraak met de therapeut en de rolstoelleverancier een vervolgtraject. Na ongeveer zes weken meten we een nieuwe orthese aan. Op deze manier geven we de rust om te genezen van de operatie terwijl fatsoenlijk zitten dankzij de overbruggingskit geen probleem is. 

Back To Top
Ga naar de inhoud