Skip to content

Column Sylvie: Het Sprekend boek

Lotte kijkt me met haar grote sprekende ogen aan, kijkt daarna naar de boekenkast en dan weer naar mij. Ik vraag haar: “Wil je een boekje lezen?” Haar ogen schieten snel omhoog. Dit is haar manier om ”JA” aan te geven. Ik laat haar uit een aantal boekjes kiezen en al snel zit ik Rupsje Nooitgenoeg voor te lezen. Later die week heb ik een gesprek met haar ouders. Zij geven aan dat Lotte thuis weinig mogelijkheden heeft om te spelen of om zelf bezig te zijn. Haar ouders en broer zijn de hele dag bezig om haar te vermaken, boekjes voorlezen is favoriet. We bespreken verschillende mogelijkheden. Ik vertel ouders dat er een online bibliotheek is, waar meer dan 400 prentenboeken bij elkaar staan, het Sprekend boek.
Zeker voor kinderen, zoals Lotte, die niet zelfstandig een boek kunnen doorbladeren of lezen is dit een erg leuke uitbreiding van de mogelijkheden. Ze kan met een schakelaar de bladzijden van het boekje zelf omslaan en laten voorlezen. Lotte is op de mytylschool aan het leren lezen, dus ook zelf meelezen, met de tekst , is leerzaam. Om de bladzijden om te slaan, kunnen verschillende schakelaars gebruikt worden of bv. een Adremo hoofdsteun. Het is zelfs mogelijk om de boekjes met oogbediening door te bladeren. Ook gebruik van het Sprekend boek op een tablet behoort tot de mogelijkheden.
Wat is er leuker dan op je eigen tempo en helemaal zelfstandig een boekje lezen? Ik kan me de grote bladomslag apparaten, die we vroeger gebruikten, nog goed herinneren.  Gelukkig is er nu veel meer digitaal mogelijk. Het Sprekend boek is een uitkomst voor veel kinderen en ouders !
Er is op de site van het Sprekend boek een heel uitgebreide zoekfunctie toegevoegd, waar op inhoud gezocht kan worden, maar ook op andere dingen, zoals: zitten er ondersteunende geluiden bij , of is het ingesproken  door een mannen- of vrouwenstem, is er veel of weinig tekst, etc. De moeder van Daan, tevens vrijwilligster van het Sprekend boek, is razend enthousiast over de nieuwe zoekfunctie. Ze geeft aan dat ze nu veel geschiktere boekjes voor Daan kan vinden, die aansluiten bij zijn belevingswereld.
Later die maand vertelt Lotte me vol trots, met haar spraakcomputer, dat ze thuis zelf boekjes leest op de iPad. Zo leuk, dat ze dat nu helemaal zelf kan!
Ook enthousiast geworden?
Het is mogelijk om het Sprekend boek een maand lang gratis uit te proberen. Meer informatie is te vinden op www.hetsprekendboek.nl
Het Sprekend boek is ook te volgen op Facebook en via de nieuwsbrief.
Veel leesplezier allemaal!

Back To Top
Ga naar de inhoud