Skip to content

Column van Anne: Een rijk leven met Elin

Enige tijd geleden was de documentaire Elin te zien op NPO2. Elin is een ernstig meervoudig beperkt meisje, één van een tweeling. Het gezin bestaande uit moeder, vader, zusje Bente en Elin, werd een jaar lang gevolgd.  

Al in de eerste vijf minuten zei Elins moeder iets dat me direct raakte en me de dagen erna bezighield. Ze zei: ‘Ik wil er alles, álles voor doen om Elin een zo’n rijk mogelijk leven te geven.’ 

Herkenbaar voor velen van ons, denk ik. Je wilt alles voor het geluk van je kroost doen en voor een kind dat altijd volledig afhankelijk zal zijn nog een beetje meer, juist omdat dat kind het leven zelf geen vorm kan geven.  

In de dagen daaropvolgend dacht ik er dus over na. Want, hoe ver ga je in het geluk voor je kind. Hoeveel wil je er voor opgeven, hoever en hoelang cijfer je jezelf weg en doe je daar wel goed aan?  

Tuurlijk, je wilde graag ouder worden en als je dan een kind met een beperking krijgt, neem je je verantwoordelijkheid. Daar is iedereen het denk ik wel over eens. Maar dan…..

In de documentaire zag ik met name moeder worstelen, tobben en immens veel liefde tonen. Ondertussen liep ze op haar tandvlees en had ze een blije dag als Elin kleine stapjes maakte.  

Mooi en het ontroerde me, maar het maakte me ook verdrietig. Ik dacht aan al die onzichtbare ouders in eenzelfde situatie. Daarom zou ik jullie graag eens de volgende vragen willen voorleggen: 

Leid je zelf een rijk leven? Waar ben jij mee gestopt? Wat heb jij in de wacht gezet of opgeofferd en voelt dat ook zo? Of is er ook iets dat je gewonnen hebt misschien juist door de ervaring van dit bijzondere ouderschap? 

 Er is denk ik niet één antwoord. Zelf zou ik alleen kunnen vertellen wat voor mij, ons gezin werkt. En hoe ik mijn draai ‘als moeder van’ gevonden heb.  

Als jouw antwoord op bovengenoemde vragen is dat er nog wel wat te winnen valt voor je kunt zeggen dat je een rijk leven leidt, wat zou er dan nodig zijn om op dat punt te komen?  

Beloof me één ding: probeer dat antwoord net als voor je kind te vinden in mogelijkheden in plaats van in onmogelijkheden. 

 Tip: de documentaire is nog te zien via www.npostart.nl/2doc/04-08-2022/KN_1729604 

Back To Top
Ga naar de inhoud