Skip to content

Column van Anne: Badrituelen met kerstliedjes in de lente

Het is lente, maar ik krijg het deuntje van Jingle bells niet uit mijn hoofd. Hoe dat komt? Nadja vindt kerstliedjes zoals ze zelf zegt ‘Zo leuk, ik word er vrolijk van’. 

Deze week wilde ze die iedere avond horen terwijl ze in bad zat. Ze heeft in haar eigen badkamer een douche met een douchekop die met kleurtjes aangeeft of het water koud, warm of heet is. Nadja zit dan op haar verrijdbare po-douchestoel onder de straal, maar meestal kiest ze voor het bad. En het badritueel… het weet wat. Ik som even op: 

– Nadja’s po-douchestoel past over ons toilet. Als ze na het avondeten geprobeerd heeft te produceren, wordt deze tegen het bad gereden, waarna ze met hulp haar benen over de rand van het bad slaat, kort rechtop staat, ‘Kijk mam, knap hè?’ en zich dan ondersteund in het bad laat zakken. 

– We zetten het gewenste muziekje op, de discobal gaat aan en werpt in de maat van de muziek vrolijke kleurtjes op plafond en muren. 

– De nepkaarsen op het plankje boven het bad geven eveneens gekleurd licht. 

– En dan is er nog een soort discobol met figuurtjes van de sterrenhemel, een maan met ronddraaiende sterren. 

– Last but not least krijgt mevrouw dan nog een kopje thee terwijl ze uitgestrekt in haar paradijs verkeert. Het bad is niet groot, haar voeten, nek en hoofd krullen tegen de wand omhoog. Zo ligt ze heerlijk als een prinses te weken. 

Overdreven? Ja nogal. Het heeft te maken met het feit dat iedereen weet dat Nadja van lichtjes en muziek houdt, dus bij iedere verjaardag komen er nieuwe varianten bij. We hebben zelfs eens een drijvende discobol gehad. Ik ben ondertussen tien minuten bezig met alles aan-uit-en in de gewenste kleur te krijgen.  

Tja. 

Zoals jullie inmiddels weten is Nadja erg van de routines, eenmaal eraan begonnen, wijk ik er liever niet vanaf. Alleen op maandagen, want dan heeft ze hydrotherapie gehad en ‘ben ik al schoon’. Dat meldt ze ons iedere maandag met exact hetzelfde zinnetje. 

Zo. En nu heb ik ineens zelf zin in een bad. Nadja slaapt, zal ik stiekem een lichtje uit haar kamer mee naar boven nemen? 

Back To Top
Ga naar de inhoud