Gebruiksvriendelijkheid GroovTube verder verbeterd door Bluetooth Smart De GroovTube is een uniek hulpmiddel om op een effectieve en speelse manier ademhaling en mondmotoriek te oefenen en zichtbaar te maken op de iPad, zogeheten serious gaming.
Nederland is een echt fietsland
Spring maar achterop (of juist voorop)
Nederland is een echt fietsland. Toeren op de fiets in Nederland betekent voor velen recreatie, actief genieten van de omgeving. We doen het massaal: vorig jaar werden er in eigen land 200 miljoen fietstochten voor het plezier gemaakt. Denk maar eens aan zo’n mooie zonnige zondagmiddag: dan is het bijna filefietsen!
Fietsen met kinderen is heel normaal. Eerst voorop, later achterop en vooral in Amsterdam in een bakfiets. Maar hoe kun je dit blijven doen als je kind te groot wordt voor een zitje en niet in staat is op een normale fiets te leren fietsen. Nederland zou Nederland niet zijn, als we niet in eigen land tientallen verschillende aangepaste fietsen zouden ontwerpen en fabriceren. En in principe is alles aanpasbaar en op maat te maken, dat maakt de keus bijna oneindig.
In dit artikel laten we u de belangrijkste ‘typen’ zien. Via uw gemeente hebt u recht op de vergoeding van een fiets, mits uw kind daarvoor in aanmerking komt. Zij kunnen u in contact brengen met leveranciers die uw persoonlijke situatie bekijken en adviseren welke fiets bij u en uw kind past.
Driewielfietsen
De driewieler is met name geschikt voor kinderen die extra ondersteuning en stabiliteit nodig hebben tijdens het fietsen:
- Een traditionele driewieler, twee wielen achter één wiel voor, hoge zitpositie.
- Lage instapdriewieler. Bij deze fietsen zit een kind niet boven de trap-as maar er iets erachter. De zitpositie is daardoor lager, zo kan een kind met beide benen op de grond komen en toch een optimale kniebeweging maken. Door de andere zitpositie worden rug, schouders, nek en polsen minder belast.
- Een comfortabele driewielfiets met zitting, lage instap en lagere zitpositie. Door de zitting is er meer ondersteuning in de rug.
- Een driewieler met twee wielen voor en één wiel achter. Voor mensen die op een driewieler problemen hebben met het inschatten van de breedte is er een driewielfiets met twee wielen voor en één wiel achter. Hierdoor kan de bestuurder van de fiets altijd goed inschatten of hij ergens door of langs kan.
Rolstoelfietsen
Met een rolstoelfiets kunt u met uw kind in de rolstoel fietsen. Groot voordeel is dat u ergens heen gaat en daar even wil verblijven (bijvoorbeeld even een terras pakken) dan heeft u meteen de rolstoel bij u. Bovendien hoeft u uw kind niet extra te tillen. Nadeel is dat zelf trappen voor de ouder of begeleider erg zwaar is. Trapondersteuning is op dergelijke fietsen wel aan te raden.
Er zijn ook fietsen met een losse stoel voorop. De standaard zitting is op veel manieren in te stellen en er kan zelfs een eigen zitting worden gebruikt. Optioneel kan het rolstoelgedeelte losgekoppeld worden van de fiets en zelfstandig als rolstoel worden gebruikt.
Tandems of duofietsen
Bij een tandem kun je vooral samen genieten. Als het mogelijk is, kan een kind meefietsen, maar lukt dat niet is dat ook instelbaar. U kunt kiezen om voorop te zitten en te sturen of juist achterop. Achterop zitten heeft als voordeel dat u uw kind goed kunt zien. Als uw kind nog relatief klein is, is het prima om achter elkaar te zitten. Maar hou er rekening mee dat als uw kind alweer wat langer is dan is het zicht van u als achterrijder beperkt. U kunt er dan voor kiezen om een lage instap voorop (met een horizontale verstelling van het zadel) te nemen en een hoog zadel achterop.
Voor meer stabiliteit en optimale gezelligheid is een duofiets een uitkomst, een driewieltandem waarbij ouder en kind naast elkaar zitten. Eén persoon stuurt, beiden kunnen trappen. Beiden hebben goed zicht en met elkaar kletsen gaat heel gemakkelijk.
Veel verkochte opties bij fietsen voor kinderen zijn: trapondersteuning, rugsteunen, gordels, armleuningen, voetenbakfixaties, beenfixaties etc.
Fietsen kan altijd. Informeer dus naar de mogelijkheden. Wist u bijvoorbeeld dat er voor kinderen zonder armen (sturen d.m.v. de rug met speciale stoel) ook fietsen zijn? Ook kinderen die 1 been hebben of maar 1 been kunnen gebruiken (d.m.v. een stilstaande crank) kunnen fietsen.
Fietsen is voor allemaal!