Skip to content

Tien vragen over Reflux

Bijna iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur, een boertje of een oprisping, bijvoorbeeld na een zware maaltijd. Dit is niet erg. Maar het kan wel heel vervelend zijn, soms zelfs pijnlijk. Het is bovendien wel gevaarlijk als er te vaak maagzuur vanuit de maag terug de slokdarm instroomt. Als dit niet wordt behandeld, dan kan een slokdarmontsteking ontstaan. Bij jongeren met een beperking komt reflux best vaak voor. Reden om eens in dit onderwerp te duiken!

1.Wat is reflux?

Bij reflux staat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag vaker open, waardoor de zure maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. Andere termen voor reflux zijn brandend maagzuur en zuurbranden. De belangrijkste feiten op rij:

  • Dit gebeurt vooral na het eten, bij bukken of liggen en bij druk in de buik (persen, hoesten).
  • De klachten komen doordat maagzuur terugstroomt in de slokdarm.
  • Gezond eten, bewegen en medicijnen kunnen helpen de klachten te verminderen.
  • Refluxziekte komt bij kinderen maar weinig voor. En een ontstoken slokdarm door reflux is gelukkig heel zeldzaam. De klachten zijn meestal goed te verminderen met adviezen en eventueel medicijnen.

2.Welke typen reflux kennen we?

Er zijn drie verschillende typen reflux te onderscheiden:

Gewone reflux
Deze ongecompliceerde vorm komt het meeste voor. Hierbij wordt regelmatig voeding terug ‘gegeven’. Deze vorm van spugen wordt ook wel ‘projectiel braken’ genoemd. De voeding die eruit komt, is vaak al verzuurd. De oorzaak is de niet goed werkende sluitspier die zich tussen de slokdarm en de maag bevindt.
Gecompliceerde of verborgen reflux
Bij verborgen reflux komt de maaginhoud omhoog, maar spuugt het kind de voeding niet uit. De verzuurde melk komt hierdoor in de slokdarm en tast deze aan. Dit is pijnlijk. Kinderen die dit hebben, slikken veel en door de pijn eet een kind vaak slecht of weigert voedsel. Dit type reflux is lastig om vast te stellen, daarom wordt het ‘verborgen reflux’ genoemd.

Mensen bij wie de slokdarm jarenlang (chronisch) te veel wordt blootgesteld aan zure reflux kunnen een Barret-slokdarm ontwikkelen, waarbij de slokdarm deels is bekleed met ander weefsel.

Atypische reflux
Bij deze vorm van reflux belandt de maaginhoud in de luchtwegen. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan met de ademhaling en is longontsteking mogelijk.

3.Wat zijn de symptomen?

De klachten bij brandend maagzuur verschillen per persoon. Sommigen hebben last van zure oprispingen en proeven het zuur dat omhoog stroomt in de slokdarm. Dit is pijnlijk. Maar ook zonder het zuur te proeven, kun je last hebben van brandend maagzuur. Sommigen hebben vooral ’s nachts (in liggende positie) last of ervaren klachten bij het voorover buigen. Dit heeft te maken met de positie van de maag en de slokdarm. Juist voor kinderen met een beperking geldt dat hun houding vaak langdurig hetzelfde is. Ook daardoor kunnen problemen ontstaan.

Bij andere mensen ontstaan de klachten met name na de maaltijd. Dit komt omdat juist na de maaltijd de maag onder spanning staat waardoor het sluitspiertje zich spontaan opent, zodat lucht kan ontsnappen. Hierbij kan dan ook zure maaginhoud de slokdarm inlopen.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • Een pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen, vlak boven de maag;
  • Oprispingen en opboeren, waarbij een beetje maaginhoud terugvloeit;
  • Geïrriteerde keel en hoestklachten, alsof er steeds een brok in je keel zit en mogelijk heesheid;
  • Slikklachten;
  • Slecht gebit.

 4.Wat kun je zelf doen?

Bij kinderen ouder dan achttien maanden kunnen de klachten tijdens het slapen minder worden door op de linkerzij te liggen en door het verhogen van het hoofdeinde van het bed. Vermijd grote, zware maaltijden en erg vet eten. Neem liever kleine maaltijden verspreid over de dag. Eet gezond, gevarieerd en vezelrijk en wees voorzichtig met pepermunt, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel.
Ga na het eten niet meteen liggen, het is verstandig om tenminste drie uur voor het slapen niet meer te eten. Plaats eventueel het hoofdeind iets omhoog, bijvoorbeeld door een kussen onder het matras te leggen. Draag geen knellende kleding ter hoogte van uw maag.

Een fijne remedie is zoethout. De eigenschappen van zoethout kunnen brandend maagzuur, gastritis, maagzweren en reflux behandelen. Maak een glas zoethoutthee van 200 milliliter kokend water en drie eetlepels zoethout (45 gram). Laat het vervolgens vijf minuten trekken en laat het nog vijftien minuten staan.

5.Welke medicijnen zijn er mogelijk?

Als huis-, tuin- en keukenadviezen niet werken, kunnen medicijnen worden voorgeschreven.  Er zijn diverse medicijnen met verschillende werkingen:

  • Medicijnen die een beschermende laag aanbrengen op de binnenkant van de slokdarm en de maag. Deze zijn daardoor beter bestand tegen het agressieve maagsap.
  • Medicijnen die het maagzuur binden waardoor het minder zuur wordt.
  • Medicijnen die de productie van maagzuur remmen of blokkeren (maagzuurremmers). Er is dan nog wel maagsap, maar veel minder of dit is dan helemaal niet zuur meer.
  • Medicijnen die de werking van de slokdarm- en maagspieren bevorderen. Deze medicijnen zorgen voor een sneller transport van voeding door de slokdarm en de maag. Daardoor wordt de kans kleiner dat maagsap terug omhoog stroomt.

Uit onderzoek is gebleken dat medicijnen tegen reflux niet altijd goed helpen. Bovendien geven deze medicijnen vaak bijwerkingen. Bespreek de voor- en nadelen op voorhand!

6.Wat kun je doen met voeding?

Eet voedsel dat rijk is aan glutamine, zoals melk, om de symptomen van brandend maagzuur te verlichten. Glutamine is een mineraal dat aanwezig is in het lichaam. Een tekort hieraan kan reflux veroorzaken.
Verder is onderzocht dat een mediterraan dieet (veel groenten, fruit, volkorenproducten, noten, vis, weinig vlees) vaak net zo goed kan werken als medicatie. Vraag je diëtiste om meer tips!

7.Is een operatie mogelijk?

Als medicijnen, voedingsadviezen en leefregels niet helpen om de klachten te verminderen, kan een operatie waarbij een zogenaamd ‘maagmanchet’ wordt aangelegd uitkomst bieden Een maagmanchet verstevigt de overgang tussen maag en slokdarm. Bij deze kijkoperatie wordt het bovenste deel van de maag als een soort manchet om de onderkant van de slokdarm heen gedraaid. Zo kan de maag niet meer door de middenrifbreuk omhoogkomen.

 8.Wat is een anti- refluxkussen?

Een anti-refluxkussen is niets meer of minder dan een schuin kussen voor onder het hoofd van je kind, waardoor het minder plat ligt.
De consumentenbond waarschuwt voor deze kussens, vooral voor baby’s: ‘In geen enkel onderzoek is het nut ervan bewezen. Ook is de veiligheid van anti-refluxkussens niet bewezen. Op een schuin kussen kan een baby makkelijk wegglijden.’

 9.Helpt homeopathie bij reflux?

Klassieke homeopathie kan goed werken bij reflux. De kracht van de klassieke homeopathie is gelegen in de individuele benadering. Het vinden van een passend homeopathisch geneesmiddel bij reflux en aanverwante klachten is een complexe bezigheid en kan daarom het beste worden gedaan door een deskundig en erkend homeopathisch behandelaar.

10.Wat zijn de oorzaken van reflux?

Er zijn verschillende oorzaken voor het vaak terugstromen van maagzuur in de slokdarm. De meest voorkomende oorzaken bij jongeren zijn:

  • Een middenrifbreuk waardoor het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag niet goed meer werkt en open gaat staan.
  • Een luie maag (vertraagde maagontlediging) zorgt ervoor dat het voedsel langer dan normaal in de maag blijft.
  • Overgewicht en gebrek aan beweging.
  • Verkeerde voedingsmiddelen.
Back To Top
Ga naar de inhoud